Awards Meld een Vermoeden

Gemeente Den Haag wint award voor beste gemeente in het tegengaan van ondermijning.

Op 23 januari 2020, tijdens de Community Dag van Meld een Vermoeden, een data gedreven methodiek om ondermijning tegen te gaan, heeft gemeente Den Haag een award uitgereikt gekregen voor beste gemeente van het jaar 2019 in het tegengaan van ondermijning. 

Ondermijnende criminaliteit, de vermenging van de onder- en bovenwereld zoals witwassen, uitbuiting en drugskwekerijen, is een groot maatschappelijk probleem. Met gemeentes die een sleutelrol spelen in de oplossing en experts zoals het RIEC die een centraal meldpunt aanraden, is twee jaar geleden speciaal voor Nederlandse gemeentes Meld een Vermoeden ontwikkeld. Hen werd één platform geboden om signalen van ondermijning te verzamelen, te analyseren en de beschikbare informatie zo effectief mogelijk te gebruiken. Om de inzet op het gebied van het tegengaan van ondermijning van gebruikende gemeentes te belonen en uit te lichten werd tijdens de Community Dag van Meld een Vermoeden een award uitgereikt voor de gemeente die de beste successen heeft behaald met deze vernieuwende methodiek.

Gemeente Den Haag

Dit jaar ging de prijs naar gemeente Den Haag die op alle facetten de overige 16 andere kansmakers achter zich liet. Niet alleen is de methodiek door de gemeente volledig omarmt, ook mobiliseerde zij hun medewerkers om actief deel te nemen in het tegengaan van deze vormen van criminaliteit. Dit resulteerde in het meeste aantal melders, meldingen én log-ins op het dashboard van alle gebruikende gemeentes Maar liefst 463 meldingen werden door 561 melders in 2019 gemaakt. Specifiek heeft de gemeente goede resultaten behaald op het gebied van adresfraude. Zo zorgden meldingen via het Meld een Vermoeden platform er afgelopen jaar onder andere voor dat een internationale roversbende werd ontdekt. 

Wim Peters, afdelingsmanager van de Haagse Pandbrigade:

“Door de Meld een Vermoeden app kunnen wij nog efficiënter werken aan het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. Deze award is een mooie beloning voor het werk dat de Haagse Pandbrigade heeft verzet. Op dit moment onderzoekt de gemeente Den Haag de mogelijkheden om deze methodiek uit te breiden naar burgers en ondernemers.”


Over Meld een Vermoeden

Meld een Vermoeden is voortgekomen uit de winst van een hackathon in april 2016, georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Stichting ICTU met het doel om als overheid middels de inzet van technologie effectiever fraude tegen te gaan. Gevolgd door een succesvolle pilot werd Meld een Vermoeden in 2017 officieel gelanceerd in samenwerking met gemeente Den Haag. De methodiek, die start bij van het verhogen van bewustwording over het probleem en een platform biedt waar meldingen worden verzameld en data-gedreven worden geprioriteerd, wordt inmiddels gebruikt door zeventien Nederlandse gemeentes. Allen met één doel: de informatiepositie verbeteren en ondermijning een halt toe roepen.