Sinds begin 2025 werkt gemeente Dordrecht met Atlas voor het thema ondermijning. De beleidsadviseur openbare orde en veiligheid is blij met de keuze. “Ik krijg vaak de vraag of ik aandelen heb,” lacht hij. “Zo enthousiast ben ik.”
Voordat Dordrecht Atlas ging gebruiken, werkte het team met een andere applicatie. “Dat systeem voldeed niet voldoende aan wat we nodig hadden en zijn we mee gestopt.” De periode tot de overstap werd opgevangen met een tijdelijke oplossing binnen de bestaande IT-mogelijkheden van de gemeente. Sinds maart 2025 is Atlas live bij Dordrecht.
Zelf aan het roer
Voor de gemeente was vooral de flexibiliteit van Atlas doorslaggevend.
"Wat ik belangrijk vind, is dat we niet telkens bij de leverancier hoeven aankloppen als we iets willen aanpassen. We kunnen zelf gebruikers beheren, het werkproces inrichten zoals we dat zelf willen. Dat past bij hoe wij als team werken.”
Ook het gebruiksgemak speelt een grote rol.
“Atlas werkt intuïtief. Als je ook maar iets weet van systemen in een browser, dan kun je er direct mee uit de voeten. Het systeem is flexibel én overzichtelijk. Het beweegt met je mee, in plaats van dat jij je moet aanpassen aan het systeem. Dat geeft rust en grip op het proces.”
Maatwerk zonder omwegen
Het team in Dordrecht heeft bewust niet elke stap uit het werkproces opgenomen in Atlas.
“We willen geen administratief systeem worden. Sommige fases hebben we bewust weggelaten, zoals het onderscheid tussen interne en externe bevraging. Uiteraard volgen we wel ons werkproces, maar dat borgen we door duidelijke werkafspraken te maken. En we kunnen op ieder moment zelf aanpassingen doen. We hadden bijvoorbeeld een taaktemplate met maar één tekstveld. Dat werkte niet handig, dus hebben we een extra veld toegevoegd zodat je een vraag én antwoord kunt vastleggen. En kort daarna bleek er een update te zijn waardoor dat voortaan automatisch kon. Dat laat zien dat Pantyr goed blijft doorontwikkelen.”
Breed inzetbaar, ook buiten ondermijning
Hoewel de module is ingericht op ondermijning, ziet de gemeente volop kansen om Atlas breder te gebruiken.
"We zijn al in gesprek met andere teams: woonoverlast, aandachtshuishoudens, handhaving. Het systeem sluit goed aan bij hoe gemeentelijke processen werken. Juist omdat je het zelf kunt vormgeven, is het bijna zonde om het maar voor één thema te gebruiken.”
Wat de samenwerking met Pantyr extra waardevol maakt, is de inhoudelijke betrokkenheid.
"Het helpt enorm dat bijvoorbeeld Sander niet alleen technisch handig is, maar ook weet hoe het werkt in de praktijk. Die combinatie van denken én doen, van IT en inhoud, is zeldzaam. En dat maakt het verschil. Ik ben zó tevreden dat mensen weleens vragen of ik aandelen heb. Dat heb ik niet hoor – maar het zegt wel iets over mijn enthousiasme. We hebben echt het gevoel dat we met Atlas een systeem hebben dat aansluit op ons werk in plaats van andersom.”
Zou je graag de ervaringen van gemeente Dordrecht willen bespreken? Dat kan. Neem contact op met Joey via joey@pantyr.nl , zodat hij jullie met elkaar in contact kan brengen. Benieuwd hoe Atlas voor jouw gemeente ingezet kan worden? Neem ook dan contact op met Joey via joey@pantyr.nl of of bel 06 52 40 7152.