Businesscase: Atlas voor gemeente Apeldoorn

Samen naar een informatiegestuurde aanpak

De samenwerking tussen gemeente Apeldoorn en Pantyr laat zien hoe een innovatief platform zoals Atlas praktische uitdagingen binnen het veiligheids- en zorgdomein kan oplossen. Atlas, het platform dat door Pantyr is ontwikkeld, wordt sinds augustus 2024 door de gemeente Apeldoorn gebruikt. In deze businesscase laten we zien hoe deze samenwerking heeft geleid tot betere processen, meer overzicht en concrete resultaten.

De uitdaging: te veel systemen, te weinig overzicht

Bij de start van het project bleek dat het team veiligheid in Apeldoorn te maken had met een versnipperde informatiehuishouding. Gegevens waren verspreid over verschillende systemen, en veel processen werden handmatig bijgehouden. Marcel Mooij, veiligheidsmanager bij de gemeente, vertelt: "We werkten nog met gele mapjes en losse documenten. Dat gaf niet alleen risico’s voor de veiligheid en privacy, maar was ook inefficiënt."

De ambitie om domeinoverstijgend samen te werken tussen veiligheid en zorg vroeg om een systeem dat zowel gebruiksvriendelijk als veilig was. Een plek waar informatie overzichtelijk samenkwam en waarbinnen privacy goed gewaarborgd bleef. “De keuze voor Pantyr werd uiteindelijk gemaakt, omdat we Atlas domeinoverstijgend kunnen inzetten en omdat we erg onder de indruk waren van het gebruiksgemak. En uiteraard omdat het voldoet aan alle ‘harde’ eisen, zoals informatiebeveiliging, privacy en data portabiliteit om de hoek komen kijken,” beaamt Jelle Tijhuis, projectleider implementatie bij gemeente Apeldoorn.

De oplossing: Atlas als verbindend platform

Met Atlas bood Pantyr een gebruiksvriendelijke oplossing die volledig aansloot op de behoeften van gemeente Apeldoorn. Het platform brengt structuur in processen en faciliteert veilige samenwerking. Enkele kernpunten van Atlas zijn:

Foto: Peter Lous


Inhoudelijk: hoe Atlas werkt

Atlas combineert eenvoud met functionaliteit. Het platform biedt bijvoorbeeld:

Deze kenmerken zorgen ervoor dat gebruikers niet alleen overzicht hebben, maar ook snel kunnen schakelen en altijd werken binnen de kaders van de AVG.

Implementatie: snel aan de slag

De implementatie van Atlas verliep snel en efficiënt. Marcel vertelt: "Het systeem was binnen een paar maanden operationeel. Slechts anderhalf tot twee uur sleutelen was genoeg om het volledig aan te passen aan onze werkwijze." Na korte trainingen kon het team op 12 augustus live gaan.

Wat de samenwerking met Pantyr bijzonder maakte, was de korte lijnen en directe communicatie. "Joey, Sander en de support collega’s staan altijd klaar," zegt Marcel. "Support is snel geregeld en ze denken echt met je mee."

De resultaten: meer overzicht, betere samenwerking

Atlas heeft het werk van het veiligheidsteam in Apeldoorn niet alleen makkelijker, maar ook efficiënter gemaakt. Een paar opvallende voordelen:

Ook Eva Uzunhasanoglu, beleidsadviseur zorgfraude bij gemeente Apeldoornis blij met Atlas: “Het is een heel overzichtelijk systeem. We kunnen nu nog beter samenwerken en tegelijkertijd de privacy goed waarborgen. Het systeem is flexibel in te richten, waardoor het goed aansluit op onze werkprocessen. Bij signalen doen we eerst onderzoek binnen het zorgdomein. Als er een link met veiligheidsproblematiek naar voren komt, kunnen we die informatie gemakkelijk binnen het systeem overdragen aan het veiligheidsdomein. Daar wordt dan verder onderzoek gedaan, bijvoorbeeld samen met de integrale partners.

Co-creatie: een platform dat blijft groeien

Atlas is geen statisch product. Dankzij een actieve klankbordgroep, waarin meerdere gemeenten vertegenwoordigd zijn, wordt het platform continu verbeterd. Marcel vertelt: "Je voelt echt dat er naar je geluisterd wordt. Nieuwe updates sluiten precies aan op wat wij nodig hebben."

Ook Apeldoorn levert input om Atlas verder te verfijnen. Door ervaringen en wensen te delen, draagt de gemeente bij aan een platform dat steeds beter wordt. Dit gezamenlijke ontwikkelproces zorgt ervoor dat Atlas blijft aansluiten bij de praktijk.

De toekomst: verder bouwen aan succes

Met de implementatie van Atlas heeft Apeldoorn een solide basis gelegd. Nu kijken ze vooruit naar nieuwe mogelijkheden. Het doel is om Atlas uit te breiden naar andere domeinen, zoals BOA’s en juristen, en om samenwerkingen met externe partners te versterken.

De samenwerking met Pantyr blijft hierin cruciaal. Jelle: "Het contact is heel laagdrempelig. Over de meeste zaken bellen of appen we even, dus er is niet altijd eindeloze stroom van e-mails nodig om zaken te regelen. Het zijn juist dat soort kleine dingen die ervoor zorgen dat we snel kunnen schakelen en beslissingen nemen. Daarnaast is Atlas altijd in ontwikkeling en dat merk je ook aan de organisatie.”

Conclusie: een samenwerking die verschil maakt

De samenwerking tussen gemeente Apeldoorn en Pantyr laat zien hoe technologie en praktijk elkaar versterken. Atlas heeft niet alleen de dagelijkse processen verbeterd, maar ook een fundament gelegd voor de toekomst. Door samen te blijven ontwikkelen, blijven Pantyr en Apeldoorn voorop lopen in informatiegestuurd werken binnen gemeenten. Atlas is meer dan een systeem; het is een blijvende partner in veiligheid en zorg.